Doelen

DOELEN


Vzw BeSt is een zelfhulpvereniging voor mensen die stotteren en hun omgeving.


Globaal gezien staat zelfhulp voor de belangeloze inzet van mensen, solidariteit en verbondenheid, meer aandacht voor preventie in de zorg, minder eenzaamheid, minder onnodig gebruik van zorg, betere communicatie en minder taboes en meer tolerantie!

Sinds 1995 zorgt de zelfhulpvereniging vzw BeSt voor zelfhulp voor mensen die stotteren in Vlaanderen. Lid worden van een zelfhulpvereniging kan de juiste stap zijn, de missing link om eindelijk jouw problemen aan te pakken. ‘Hulp’ en ‘vereniging’ klinken misschien ernstig en stijfjes, maar bij vzw BeSt gaat het er best vlot en spontaan aan toe.


Uit ons boek ‘Komen Spreken : verhalen en adviezen’ uitgegeven bij Academia Press in 2015 :

Vzw Best heeft als zelfhulpvereniging en belangenvereniging onderstaande doelen gedurende de afgelopen 25 jaar vooropgesteld : 

  • organiseren van gelegenheden tot sociaal contact met lotgenoten: spreekgroepen, spreekweekends, citytrips …
  • stotteren bespreekbaar maken in de maatschappij en informatie verspreiden: via jaarlijkse organisatie van de Wereldstotterdag, symposia en info-avonden, info en verhalen van mensen die stotteren een plaats geven tijdens lezingen en in de media, deelname aan campagnes zoals de Standaard Solidariteitsprijs …
  • de belangen behartigen van de mensen die stotteren: zoals het tegengaan van discriminatie en het toezien op de mogelijkheid en de kwaliteit van therapie


Lotgenoten ontmoeten elkaar:

In de voorbije 28 jaar is vzw BeSt vooral sterk geworden in het organiseren van spreekavonden, spreekweekends, citytrips en sociale events. Het zijn de leden zélf die de workshops op een spreekweekend organiseren of instaan voor de organisatie van een babbeldropping, een begeleide wandeling, een fietstocht, een pianoconcert of een bowlingavond. Het mobiliseren van de eigen krachten staat centraal. Mensen met eenzelfde probleem vinden elkaar en er ontstaan krachtige en steunende groepsprocessen.



Spreekgroepen:

In Vlaanderen zijn er in verschillende regio’s BeSt-spreekgroepen actief. De meeste groepen komen op tweewekelijkse of maandelijkse basis samen. Er is bewust gekozen om de term “zelfhulpgroep” de afgelopen jaren te wijzigen naar “spreekgroep”. Bij zelfhulpgroep denkt men mogelijks al te vaak aan een praatgroep in het genre van de Anonieme Alcoholisten. Het clichébeeld waarbij mensen praatbijeenkomsten organiseren om te vertellen over onrecht dat hen werd aangedaan of frustraties en problemen te uiten. Op de spreekavonden van BeSt worden dergelijke praatbijeenkomsten tot een minimum herleid. Werken aan zichzelf en aan zijn spreken staat centraal. De spreekgroep wordt georganiseerd als een oefengroep waar oefeningen zoals zichzelf voorstellen, elkaar interviewen, spreken in en voor een groep, zichzelf creatief en expressief durven uiten, aan bod kunnen komen.

Ervaringsverhaal van Kris :

Ik moet toegeven dat ik niet meteen laaiend enthousiast was toen men mij voorstelde eens naar een spreekavond van vzw BeSt te komen. Niettegenstaande ik zelf stotter, had ik meteen een beeld voor ogen van een groep introverte mensen die samenkomen om over het stotterleed te spreken. Het tegendeel was waar! Ik ontmoette er mensen die zichzelf uitdaagden om voor de groep over hun favoriete reisbestemming te vertellen. Met veel durf en expressie waagde men zich aan improvisatie-oefeningen. Er werd veel gelachen. Dit was geen groep mensen die zich verschuilen voor de buitenwereld uit vrees te stotteren en zich bij elkaar beklagen, maar een groep enthousiaste mensen die elkaar stimuleerden om zichzelf te laten zien en hun sterke kanten te ontdekken.


Spreekweekends:

Jaarlijks organiseert vzw BeSt drie spreekweekends. Iedereen is er WELKOM! Zowel BeSt-leden als niet-leden, mensen uit Vlaanderen en uit Nederland, mensen die therapie volgen - waar en wat voor therapie speelt geen rol - en mensen die niet in therapie zijn.

Doel van een vzw BeSt-weekend :

- ontmoeten van anderen die stotteren en ervaringen en tips kunnen uitwisselen

- mogelijkheid tot het oefenen van het spreken in en tijdens een groep : tijdens workshops zoals een praatgroep, quizronde, straatinterviews of een stadsspel, een openmicrofoonsessie, improvisatie - en voorleesoefeningen en tal van andere workshops die door de leden zelf in elkaar worden gestoken.

Kijk onder tabblad 'Spreekweekends' voor meer concrete info


Sociale effecten van het contact met lotgenoten:

De afgelopen 28 jaar stonden we mee aan het stuur van een prachtige vereniging waarin we getuige waren van krachtige effecten die ontstaan door het contact met andere lotgenoten die stotteren. We polsten ook naar verhalen van onze leden.

You are not alone!

Weet dat je niet alleen bent maar dat 1 % van de bevolking stottert, net zoals jij. Dat zijn ca. 100.000 mensen in België, 150.000 in Nederland en 70 miljoen over de hele wereld. Een zelfhulpgroep is ook een sociaal opvangnet en door het besef dat je niet alleen bent, ben je beter gewapend tegen stress.

Don't let stuttering stop you!

Niet opgeven! Wie deelneemt aan zelfhulpactiviteiten is sterker gemotiveerd om het stotteren te analyseren, te geloven in verandering en, indien je therapie volgt, zich daarvoor meer in te zetten.

Spiegeltje spiegeltje: leer jezelf en je stotteren beter kennen

Wanneer je een stotterprobleem hebt en je ontmoet mensen met hetzelfde probleem, ontdek je overeenkomsten en verschillen, zowel in het eerder technische aspect van het praten zelf als in het psychologisch omgaan met alles wat erbij komt kijken. Door je eigen ervaringen in te brengen en te luisteren naar die van anderen herken je gevoelens en reacties maar erken je ook voor jezelf dat jij je op een bepaalde manier gedraagt, op een bepaalde manier reageert. Dat erkennen van je persoonlijke stijl kan helpen bij het verwerken en accepteren van het stotterprobleem.

Leren van elkaar!

In een groep van lotgenoten is het interessant te vergelijken. Je ziet beter in waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Sommigensen zullen een voorbeeld worden en geven jou moed en inspiratie om te werken aan je eigen spreken. 


Leren met elkaar: People who stutter supporting each other!

In vzw BeSt stimuleren we het systeem van oefenbuddy’s. Dat zijn mensen die regelatig met elkaar telefoneren om elkaar te stimuleren om stappen te zetten of elkaars aanspreekpunt zijn als het wat minder gaat met het spreken.

Help een ander en je helpt jezelf! Vaak worden mensen met een beperking betutteld. Ze worden in een afhankelijke positie geduwd wat kan leiden tot een negatieve identiteit. Als je zelf optreedt als coachende persoon verbetert dat je zelfbeeld, het creëert een veerkrachtige, positieve identiteit.


Stotteren bespreekbaar maken en informatie verspreiden​​​​​​​

Stuttering Awareness is every day!

De vzw BeSt is lid van de International Stuttering Association (ISA) die verenigingen voor mensen die stotteren wereldwijd overkoepelt. De ISA (www.isastutter.org) heeft 22 oktober uitgeroepen tot jaarlijkse ‘International Stuttering Awareness Day’ of ‘Wereldstotterdag’. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht geschonken aan de mens die stottert, zijn leefwereld, zijn verhaal.

Jaarlijks organiseert vzw BeSt naar aanleiding van de Wereldstotterdag een event, een infoavond of een sensibiliseringscampagne in de media. Wij ondersteunen ook de wereldstotterdag-campagnes van de ISA met verschillende thema’s rond werk, discriminatie en bewustzijn voor de problematiek van mensen die stotteren.


Info via diverse kanalen

De afgelopen jaren gaf vzw BeSt ook via de websites www.stotteren.be en www.broddelen.be up-to-date informatie over stotteren en broddelen. Ook is er een speciale gesloten Facebookgroep voor de leden onderling. De driemaandelijkse nieuwsbrief ‘Spreek’ wordt via e-mail verspreid naar de leden.

Ook zijn we sinds 2020 bezig met een heuse RADIO STOTTER PODCAST. Deze afleveringen zijn te beluisteren op SPOTIFY.


Info-momenten

Ook organiseerde BeSt tal van informatieavonden. Hier een greep uit ons palmares.

Tussen 1996 en 2023 werden vooral infoavonden georganiseerd in functie van:

- sensibilisering rond stotteren

- bekendmaking van de vereniging en haar zelfhulpactiviteiten.

Regelmatig werd ook een forum geboden aan wetenschappelijk onderlegde sprekers om te informeren over recente ontwikkelingen rond stotteren. De eerste drie initiatieven gebeurden steeds in samenwerking met de universiteit Gent. Enkel de belangrijkste infoavonden en symposia worden hier opgesomd:

  • Juli 2001 : zesde wereldcongres voor mensen die stotteren
  • Wereldstotterdag 2003 : symposium over DAF-toestel en het belang van zelfhulp
  • Wereldstotterdag 2005 : symposium ‘Stotteren en Onderwijs’
  • Wereldstotterdag 2010 : Documentairefilm ‘Stotters’ van Joke Nyssen
  • Wereldstotterdag 2012 : infoavond thema broddelen, lancering www.broddelen.be
  • Wereldstotterdag 2013 : infoavond ‘stotteren en studeren’, lancering studentengroepen
  • Wereldstotterdag 2014 tot en met 2023 organiseerden we tal van events. O.a. twee comedy avonden met BV's en mensen die stotteren.
  • Sinds 2020 kan je info beluisteren via RADIO STOTTER PODCAST te beluisteren op Spotify.
  • 2023 Medewerking aan het project 360° VIDEO STOTTERTHERAPIE.




Share by: